Otoz moj problem polega na tym ze kupilem opony 225/45 R17 (caly czas jezdzilem na 205/55 R 16) wczoraj jak je zalozyles to z przodu mam bardzo maly odstep opony od amortyzatora (ok grubosc palca) oczywiscie sciagnolem je....Teraz nie wiem czy mam kupic dystanse(jezeli tak to jakie)??
Sibul, zmień et felg i tyle
nie każde felgi 17" pasują do twojego auta
dam ci przykład- felgi od RSa mają ET 51- na skodzie nawet fajnie to wyglada
ale te same felgi załozone na Audi wygladają koszmarnie bo koło wciągniete jest w nadkole dość głęboko
rozwiązaniem okazały sie dystanse 20mm
po ich założeniu felga zlicowała się z nadkolem
popytaj kolegów z O1 jakie mają ET 17" i będziesz miał odpowiedź
sa o tym zresztą chyba tematy na forum
np tu masz podpowiedź
przylozylem wczoraj dystanas 20mm ale wydal mi sie za duzy a nie chce z auta zrobic totalnej zaby...jutro popytam u wulkanizator w miescie czy maja 10mm i czy ewentualnie moglbym przymierzyc...
2cm byloby juz ok odleglosci opony od amortyzatora?
I teraz na ten 1cm potrzeba dystanas a felg nie moge juz zwrocic a za nim sprzedam je to bedzie zima
Sibul, trzeba było poczytać zanim kupiłeś- nie miałbyś teraz problemu
czytałes link który ci podesłałem?
ciekawe rozważania co do szerokości opony w zalezności od szerokości felgi :wink:
Zamieszczone przez Sibul
nie chce z auta zrobic totalnej zaby
taka żaba się lepiej trzyma w zakretach :wink:
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Sibul, tylko mądrze dobierz dystanse
najlepiej u wulkanizatora który się tym zajmuje tak aby w razie czego mógł ci je przetoczyć/dotoczyć aby nie było drgań na kołach
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Sibul, zmien silnik w avatarze na awx. Ja miałem felgi z OII pegasus w swoim superbie na takich oponach jak piszesz i miałem dystanse dorabiane specjalnie i na tyle i na przodzie (na przodzie mniejsze bodajże, na tyle większe, żeby ładnie wyglądało, a jak się okazuje może i nie tarło). Dystans załatwi sprawę zatem na pewno
Dystanse 10mm nie mają kołnierza centrującego (dopiero 15 mm i więcej mają) więc 10mm nie kupuj bo będą Ci koła biły na kierownicy (nie wycentrowane) tu masz pierścienie ok. (ja mam w octavii 17mm) a koła 17' 225/45. http://www.ring-tuning.pl/oferta.htm
Pozdrawiam
Grand Scenic 2.0T Initiale 05'
Służbowe: Berlingo 1.6hdi 92 Selection 15'
Była 4 x Octavia: 04' O1 fl Elegance Combi ASV
08' O2 Elegance Combi BKC
11' O2 fl Elegance Combi CDAA
99' O1 SLX Combi AHF
tokolosz, do octavii nie ma co porównywać. Felgi w OII inaczej leżą niż w SI, więc pewnie jest potrzebny i tak inny rozmiar dystansu niż piszesz. To kwestia wymierzenia, zależnie jak ta felga będzie leżeć i wyglądać w nadkolu
Oczywiście, ale jeśli nie mieści się dystans z pierścieniem (od 15 mm w górę) to trzeba sprzedać felgi i kupić z dobrym et, bo tu chodzi o bezpieczeństwo.
Grand Scenic 2.0T Initiale 05'
Służbowe: Berlingo 1.6hdi 92 Selection 15'
Była 4 x Octavia: 04' O1 fl Elegance Combi ASV
08' O2 Elegance Combi BKC
11' O2 fl Elegance Combi CDAA
99' O1 SLX Combi AHF
Komentarz